about
I could tell you about my life
And keep you amused I'm sure
About all the times I've cried
And how I don't want to be sad anymore
And how I wish I was in love
And keep you amused I'm sure
About all the times I've cried
And how I don't want to be sad anymore
And how I wish I was in love
echo wielkiego dziedzictwa — w szemranych klubach i ciemnych uliczkach
21 yo — 175 cm
about
nie mógł w to uwierzyć, tyle smutku. tyle melancholii, że aż mdli.
about
aktywna poszukiwaczka szczęścia, które chyba zupełnie przypadkiem mieszka już w jej domu
about
Wcale nie niańka, a agent Scarlet Callaway. Poza tym malarz, a pracował w bardzo wielu miejscach, ale jakoś nigdzie nie zagrzał długo miejsca.
about
Send somebody to me tonight
send somebody bolder
send someone not likely to break
send someone who’s older
send a soldier.
send somebody bolder
send someone not likely to break
send someone who’s older
send a soldier.
about
my childhood hero will always be you
and no one else comes close
i thought you'd lead me
when life's misleading
that's when I miss you most
and no one else comes close
i thought you'd lead me
when life's misleading
that's when I miss you most
about
Oh won't you come with me where the ocean meets the sky,
and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
about
Posterunek policji w Lorne Bay zamieniła na oddział policji federalnej w Cairns i teraz próbuje godzić jakoś wszystkie obowiązki świeżo upieczonej agentki z rolą młodej mamy oraz żony marynarza Robina.
about
Niedojrzały emocjonalnie narwaniec, który chce cię ustatkować, ale jeszcze niedawno dealował, ćpał, był panem do towarzystwa, paserem i złodziejem. Born and raised in Lorne Bay. Trzeci syn wielodzietnej patologicznej rodziny, zapewne znanej w mieście z tej patologii.
about
Oh won't you come with me where the ocean meets the sky,
and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
#23
kalendarz adwentowy
Słodkie czy słone?
Raz jeszcze cofnijmy się w czasie. Tym razem do zadania z numerem #5!
❄ Jeśli zdecydowaliście się stworzyć elfa, zaproponujcie nam świąteczną potrawę o wytrawnym smaku.
❄ Jeśli zaś wasz wybór padł na renifera, podajcie nam przepis na świąteczny deser.
Nie wzięliście udziału w zadaniu #5? Mimo to możecie dołączyć do gry i rzucając kością (1d20) dowiedzieć się, do której grupy należycie.
Numery 1-10 oznaczają elfa.
Numery 11-20 oznaczają renifera.
Czas na wykonanie zadania macie do 25.12 godz. 19:00
Wykonanie zadania należy udokumentować w tym temacie za pomocą poniższego kodu:
CODE: Zaznacz cały
Zadanie #23
[b]Gracz biorący udział:[/b] nick/imię
[b]Rzut kością:[/b] [url=tuwklejlink]klik[/url] (jeśli był wykonywany)
[b]Przepis:[/b] txt
about
Raczkujący kierowca rajdowy, przyszły mistrz F2 a potem F1
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Dennis
Przepis: wybór był renifera!
przepis na piernik
350 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
130 g masła
szklanka mleka - 250 ml
3 małe jajka
6 łyżek dobrego miodu
2 łyżeczki sody
przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu i kakao (opcjonalnie)
dżem lub powidła śliwkowe do przełożenia
Suche składniki wymieszać w misce. Na gazie wstawić miód, cukier i masło. Podgrzewać 5-10 minut. Po zestawieniu i ostudzeniu dodać mleko i jaja. Wlać do miski z mąką i sodą otrzymaną masę. Wymieszać całość łyżką do połączenia się składników. Przygotować blaszkę do pieczenia i nagrać piekarnik. Masę wlać do blachy i wstawić do piekarnika na około 50 minut w 170-180 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu, przeciąć go w połowie i wysmarować dżemem lub powidłami. Opcjonalnie można też przygotować połowę.
Zadanie zaliczone
Gracz biorący udział: Dennis
Przepis: wybór był renifera!
przepis na piernik
350 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
130 g masła
szklanka mleka - 250 ml
3 małe jajka
6 łyżek dobrego miodu
2 łyżeczki sody
przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu i kakao (opcjonalnie)
dżem lub powidła śliwkowe do przełożenia
Suche składniki wymieszać w misce. Na gazie wstawić miód, cukier i masło. Podgrzewać 5-10 minut. Po zestawieniu i ostudzeniu dodać mleko i jaja. Wlać do miski z mąką i sodą otrzymaną masę. Wymieszać całość łyżką do połączenia się składników. Przygotować blaszkę do pieczenia i nagrać piekarnik. Masę wlać do blachy i wstawić do piekarnika na około 50 minut w 170-180 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu, przeciąć go w połowie i wysmarować dżemem lub powidłami. Opcjonalnie można też przygotować połowę.
Zadanie zaliczone
echo wielkiego dziedzictwa — w szemranych klubach i ciemnych uliczkach
21 yo — 175 cm
about
nie mógł w to uwierzyć, tyle smutku. tyle melancholii, że aż mdli.
Zadanie #23
Gracz biorący udział: żmijka
Przepis: PIEROGI RUSKIE
SKŁADNIKI
75 SZTUK
CIASTO NA PIEROGI
600 g mąki pszennej
2 szczypty soli
400 ml wrzącej wody
60 g masła
NADZIENIE
500 g twarogu
500 g ziemniaków
ok. 2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
opcjonalnie: 1 mała cebula
CIASTO NA PIEROGI
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 8 - 10 minut aż będzie gładkie i plastyczne.
Ciasto włożyć do miseczki, przykryć folią, odstawić na 30 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać farsz.
NADZIENIE
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości.
Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować.
Twaróg pokruszyć, rozgnieść widelcem lub praską (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
Cebulkę (jeśli dodajemy) pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub smalcu, dodać do nadzienia, wymieszać.
LEPIENIE
Ciasto pierogowe podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na placki.
Małą szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści).
Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką.
GOTOWANIE
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk).
Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1,5 minuty (wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i sprawdzić palcem czy ciasto jest już miękkie, dokładny czas gotowania będzie zależał między innymi od grubości ciasta i wielkości pierogów).
Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Od razu podawać lub po obeschnięciu schować do pojemników i przechowywać w lodówce. Można też zamrozić.
Podawać np. z zeszkloną na oleju lub smalcu cebulą lub z roztopionym smalcem ze skwarkami oraz z gęstą, kwaśną śmietaną.
special thanks to: kwestia smaku
Zadanie zaliczone
Gracz biorący udział: żmijka
Przepis: PIEROGI RUSKIE
SKŁADNIKI
75 SZTUK
CIASTO NA PIEROGI
600 g mąki pszennej
2 szczypty soli
400 ml wrzącej wody
60 g masła
NADZIENIE
500 g twarogu
500 g ziemniaków
ok. 2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
opcjonalnie: 1 mała cebula
CIASTO NA PIEROGI
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 8 - 10 minut aż będzie gładkie i plastyczne.
Ciasto włożyć do miseczki, przykryć folią, odstawić na 30 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać farsz.
NADZIENIE
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości.
Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować.
Twaróg pokruszyć, rozgnieść widelcem lub praską (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
Cebulkę (jeśli dodajemy) pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub smalcu, dodać do nadzienia, wymieszać.
LEPIENIE
Ciasto pierogowe podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na placki.
Małą szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści).
Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką.
GOTOWANIE
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk).
Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1,5 minuty (wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i sprawdzić palcem czy ciasto jest już miękkie, dokładny czas gotowania będzie zależał między innymi od grubości ciasta i wielkości pierogów).
Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Od razu podawać lub po obeschnięciu schować do pojemników i przechowywać w lodówce. Można też zamrozić.
Podawać np. z zeszkloną na oleju lub smalcu cebulą lub z roztopionym smalcem ze skwarkami oraz z gęstą, kwaśną śmietaną.
special thanks to: kwestia smaku
Zadanie zaliczone