animatorka — Dom spokojnej starości
25 yo — 173 cm
Awatar użytkownika
about
I could tell you about my life
And keep you amused I'm sure
About all the times I've cried
And how I don't want to be sad anymore
And how I wish I was in love
Zadanie #22
Gracz biorący udział: Małpa
Wybrany język: albański
1. Gëzuar Krishtlindjet
2. Gëzuar Vitin e Ri
3. Dymbëdhjetë pjata
4. Rezolutat e Vitit të Ri

Zadanie zaliczone :foxmas:  
echo wielkiego dziedzictwa — w szemranych klubach i ciemnych uliczkach
21 yo — 175 cm
Awatar użytkownika
about
nie mógł w to uwierzyć, tyle smutku. tyle melancholii, że aż mdli.
Zadanie #22
Gracz biorący udział: żmijka
Wybrany język: esperanto
❄ Feliĉan Kristnaskon
❄ Feliĉan Novjaron
❄ Dek du pladoj
❄ Novjaraj rezolucioj

Zadanie zaliczone :foxmas:  
właścicielka, trenerka — lorne bay gym
36 yo — 157 cm
Awatar użytkownika
about
aktywna poszukiwaczka szczęścia, które chyba zupełnie przypadkiem mieszka już w jej domu
Zadanie #22
Gracz biorący udział: Patka
Wybrany język: japoński
1. メリークリスマス
2. あけましておめでとう
3. 12種類の料理
4. 新年の抱負

Zadanie zaliczone :foxmas:  
Agent jednej pisarki — Pracuje wszędzie
30 yo — 182 cm
Awatar użytkownika
about
Wcale nie niańka, a agent Scarlet Callaway. Poza tym malarz, a pracował w bardzo wielu miejscach, ale jakoś nigdzie nie zagrzał długo miejsca.
Zadanie #22
Gracz biorący udział: Colton
Wybrany język: łacina
1. Felix dies nativitatis
2. Felix Novus Annus
3. Duodecim acetabula
4. Novus Annus consul

Zadanie zaliczone :foxmas:  
kardiochirurg dziecięcy — cairns hospital
38 yo — 999 cm
Awatar użytkownika
about
Send somebody to me tonight
send somebody bolder
send someone not likely to break
send someone who’s older
send a soldier.
Zadanie #22
Gracz biorący udział: Sekunda
Wybrany język: ukraiński
1.Щасливого Різдва
2. Щасливого Нового року
3. Дванадцять страв
4. Новорічні обіцянки

Zadanie zaliczone :foxmas:  
you had me at ho ho ho
sekunda
tove, carson
stoi za ladą w lost in the vibes — i sprząta u thompsonów
20 yo — 158 cm
Awatar użytkownika
about
my childhood hero will always be you
and no one else comes close
i thought you'd lead me
when life's misleading
that's when I miss you most
Zadanie #22
Gracz biorący udział: ejmi
Wybrany język: estoński
1. Häid jõule
2. Head uut aastat
3. Kaksteist rooga
4. Uusaastalubadused

Zadanie zaliczone :foxmas:  
Programistka — Freelancerka
26 yo — 175 cm
Awatar użytkownika
about
Oh won't you come with me where the ocean meets the sky,
and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
Zadanie #22
Gracz biorący udział: Lama
Wybrany język: Duński
1. Glædelig jul
2. Godt nytår
3. Tolv retter
4. Nytårsforsætter

Zadanie zaliczone :foxmas:  
agentka federalna — Australian Federal Police
29 yo — 171 cm
Awatar użytkownika
about
Posterunek policji w Lorne Bay zamieniła na oddział policji federalnej w Cairns i teraz próbuje godzić jakoś wszystkie obowiązki świeżo upieczonej agentki z rolą młodej mamy oraz żony marynarza Robina.
Zadanie #22
Gracz biorący udział: jolanta
Wybrany język: maltański
1. Il-Milied it-tajjeb
2. Is-Sena t-Tajba
3. Tnax-il platt
4. Riżoluzzjonijiet tas-Sena l-Ġdida

Zadanie zaliczone :foxmas:  
właściciel sklepu jubilerskiego — Ruby Drops
37 yo — 178 cm
Awatar użytkownika
about
Niedojrzały emocjonalnie narwaniec, który chce cię ustatkować, ale jeszcze niedawno dealował, ćpał, był panem do towarzystwa, paserem i złodziejem. Born and raised in Lorne Bay. Trzeci syn wielodzietnej patologicznej rodziny, zapewne znanej w mieście z tej patologii.
Zadanie #22
Gracz biorący udział: Kocur
Wybrany język: irlandzki (gaelic)
1. Nollaig Shona duit
2. Athbhliain faoi Mhaise Duit
3. Dhá cheann déag de miasa
4. Rúin na hAthbhliana

Zadanie zaliczone :foxmas:  
lorne bay — lorne bay
100 yo — 200 cm
Awatar użytkownika
about
Oh won't you come with me where the ocean meets the sky,
and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
#23
kalendarz adwentowy
Obrazek
Słodkie czy słone?



Raz jeszcze cofnijmy się w czasie. Tym razem do zadania z numerem #5!

Jeśli zdecydowaliście się stworzyć elfa, zaproponujcie nam świąteczną potrawę o wytrawnym smaku.
Jeśli zaś wasz wybór padł na renifera, podajcie nam przepis na świąteczny deser.

Nie wzięliście udziału w zadaniu #5? Mimo to możecie dołączyć do gry i rzucając kością (1d20) dowiedzieć się, do której grupy należycie.
Numery 1-10 oznaczają elfa.
Numery 11-20 oznaczają renifera.

Czas na wykonanie zadania macie do 25.12 godz. 19:00
Wykonanie zadania należy udokumentować w tym temacie za pomocą poniższego kodu:

CODE: Zaznacz cały

Zadanie #23
[b]Gracz biorący udział:[/b] nick/imię
[b]Rzut kością:[/b] [url=tuwklejlink]klik[/url] (jeśli był wykonywany) 
[b]Przepis:[/b] txt
towarzyska meduza
mistrz gry
brak multikont
Kierowca/sportowiec — Cały świat
23 yo — 185 cm
Awatar użytkownika
about
Raczkujący kierowca rajdowy, przyszły mistrz F2 a potem F1
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Dennis
Przepis: wybór był renifera!

przepis na piernik
350 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
130 g masła
szklanka mleka - 250 ml
3 małe jajka
6 łyżek dobrego miodu
2 łyżeczki sody
przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu i kakao (opcjonalnie)
dżem lub powidła śliwkowe do przełożenia

Suche składniki wymieszać w misce. Na gazie wstawić miód, cukier i masło. Podgrzewać 5-10 minut. Po zestawieniu i ostudzeniu dodać mleko i jaja. Wlać do miski z mąką i sodą otrzymaną masę. Wymieszać całość łyżką do połączenia się składników. Przygotować blaszkę do pieczenia i nagrać piekarnik. Masę wlać do blachy i wstawić do piekarnika na około 50 minut w 170-180 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu, przeciąć go w połowie i wysmarować dżemem lub powidłami. Opcjonalnie można też przygotować połowę.

Zadanie zaliczone :foxmas:  
baby it's cold outside
nick autora
brak multikont
echo wielkiego dziedzictwa — w szemranych klubach i ciemnych uliczkach
21 yo — 175 cm
Awatar użytkownika
about
nie mógł w to uwierzyć, tyle smutku. tyle melancholii, że aż mdli.
Zadanie #23
Gracz biorący udział: żmijka
Przepis: PIEROGI RUSKIE

SKŁADNIKI
75 SZTUK
CIASTO NA PIEROGI
600 g mąki pszennej
2 szczypty soli
400 ml wrzącej wody
60 g masła
NADZIENIE
500 g twarogu
500 g ziemniaków
ok. 2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
opcjonalnie: 1 mała cebula

CIASTO NA PIEROGI
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 8 - 10 minut aż będzie gładkie i plastyczne.
Ciasto włożyć do miseczki, przykryć folią, odstawić na 30 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać farsz.
NADZIENIE
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości.
Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować.
Twaróg pokruszyć, rozgnieść widelcem lub praską (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
Cebulkę (jeśli dodajemy) pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub smalcu, dodać do nadzienia, wymieszać.
LEPIENIE
Ciasto pierogowe podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na placki.
Małą szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści).
Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką.
GOTOWANIE
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk).
Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1,5 minuty (wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i sprawdzić palcem czy ciasto jest już miękkie, dokładny czas gotowania będzie zależał między innymi od grubości ciasta i wielkości pierogów).
Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Od razu podawać lub po obeschnięciu schować do pojemników i przechowywać w lodówce. Można też zamrozić.
Podawać np. z zeszkloną na oleju lub smalcu cebulą lub z roztopionym smalcem ze skwarkami oraz z gęstą, kwaśną śmietaną.

special thanks to: kwestia smaku

Zadanie zaliczone :foxmas:  
ODPOWIEDZ