uzdrowiciel i kaznodzieja — znany z telewizji
33 yo — 192 cm
Awatar użytkownika
about
Osobowość telewizyjna, znany uzdrowiciel i kaznodzieja, którego na pewno znasz ze szklanego ekranu. Podróżuje po całym kraju niosąc wszystkim Słowo Boże. Przyjechał w te strony, by negocjować kontrakt z telewizją z Cairns. W rzeczywistości - oszust, krętacz, charyzmatyczny naciągacz, ale tej strony jego osobowości na pewno nie poznasz.
Zadanie #23
Gracz biorący udział: jolanta
Przepis: świąteczne bałwanki

SKŁADNIKI
wiórki kokosowe - 50 g
ser mascarpone - 100 g
czekolada biała - 200 g
DODATKOWO
wiórki kokosowe - 1 garść
pisaki cukrowe - 2 szt.
lukier plastyczny - 100 g

KROK 1. ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wyłączamy ogień. Na garnku umieszczamy miskę z czekoladą. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody. Czekoladę pozostawiamy, aby roztopiła się pod wpływem pary, od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2. KLEIMY BAŁWANKI
Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę oraz mascarpone. Wszystko razem mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki i formujemy kuleczki, z których następnie robimy bałwanki.

KROK 3. ZDOBIMY
Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i za pomocą pisaków zdobimy wedle uznania. Opcjonalnie z lukru plastycznego robimy szaliki.

Zadanie zaliczone :foxmas:  
Ratownik na basenie — pullman pd sea temple resort & spa hotel
25 yo — 179 cm
Awatar użytkownika
about
Oh won't you come with me where the ocean meets the sky,
and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
Zadanie #23
Gracz biorący udział: India
Rzut kością: Był renifer, leży obok mnie
Przepis: Krajanka piernikowa
200 g mleka, 60 g masła, 60 g miodu, 30 g świeżych drożdży, 240 g cukru pudru, 550 g mąki tortowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki gorzkiego kakao, 30 g przyprawy do piernika, szczypta soli + lukier (u mnie sok z mandarynki i cukier puder)

Mleko, masło i miód rozpuścić, a do ciepłej, lejącej się masy dodać całą resztę. Wyrobić w mikserze, na koniec ręką. Podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Kroić w drobne kawałki, najlepiej bezkształtne bo urosną w piekarniku i kształty się rozleją! Piec ok 5 minut.

Jak ostygną, polukrować, voila!

Zadanie zaliczone :foxmas:  
przemytnik i diler — gdzie się da
30 yo — 178 cm
Awatar użytkownika
about
Oh won't you come with me where the ocean meets the sky,
and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Zira
Przepis: reniferek był!

Piernikowy deser z mascarpone

Składniki na 3 spore pucharki:
3 średnie pomarańcze + sok wyciśnięty z połówki
250 g zimnego serka mascarpone
125 ml zimnej śmietanki 30 %
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
spora szczypta kardamonu
spora szczypta anyżu
3 duże pierniki w czekoladzie (lub kilka mniejszych)

Pomarańcze obrać i wyfiletować (ważne, by cząstki owoców były bez białych, gorzkawych błonek i skórki).
Do miski dać mascarpone, miód, sok, przyprawy i ekstrakt waniliowy. Lekko zmiksować i powoli wlewać śmietankę. Miksować na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zacznie wyraźnie gęstnieć.
Na dnie pucharka ułożyć warstwę pokrojonych pierników i cząstki pomarańczy. Przykryć porcją kremu i ułożyć drugą warstwę w takiej samej kolejności – pierniki, pomarańcze, krem.
Wierzch udekorować kawałkami pomarańczy i pierników.
Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. <3

Zadanie zaliczone :foxmas:  
sumienny żółwik
zira_fell
wszystkie multi podpięte
architekt — Queensland's Arch-Development
30 yo — 170 cm
Awatar użytkownika
about
Spełniona zawodowo pani architekt i kocia mama. Kilka miesięcy temu uciekła sprzed ołtarza i wróciła do swojego ex. Obecnie układa sobie życie u boku Colina i stara się rozgryźć, jak zostać dobrym rodzicem, bo spodziewa się pierwszego dziecka.
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Arielka
Przepis: Był elf, więc przepis na rybę po grecku

SKŁADNIKI
800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych
1/2 kg marchewki
150 g pietruszki
100 g selera
1 duża cebula
1 mały por (biała część)
3 szklaki wrzącej wody
przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy
natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy.
Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.
Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.
Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku (np. dzień wcześniej). Dodatkowo zagęszczą się soki z jarzyn. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Zadanie zaliczone :foxmas:  
Zastępca komendanta, strażak — Lorne Bay Fire Station
40 yo — 184 cm
Awatar użytkownika
about
Wdowiec, który mieszkał cały życie w miasteczku, chociaż urodził się w Nowym Jorku. Wychowuje dwuletnią córkę o imieniu Hope. Po śmierci żony zakochał się w Alice, ale nie wie, że ta go oszukuje i chce się zemścić za coś na co nie miał wpływu.
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Natalia
Przepis: Makowiec (Reniferek był)
Spoiler
CIASTO DROŻDŻOWE
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml mleka
4 żółtka
50 g masła
MASA MAKOWA
850 g gotowej masy makowej
2 łyżki bułki tartej
4 białka
ORAZ
lukier: sok z 1/2 cytryny + ok. 1 szklanka cukru pudru
4 łyżki smażonej lub kandyzowanej SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
opcjonalnie: po 50 g orzechów i suszonej żurawiny lub rodzynek
PRZYGOTOWANIE
CIASTO DROŻDŻOWE
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać żółtka oraz roztopione masło i zacząć powoli wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
MASA MAKOWA
Masę makową wymieszać z bułką tartą oraz z posiekanymi orzechami oraz żurawiną - jeśli ich używamy.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą makową.
FORMOWANIE I PIECZENIE
Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Podociskać ciasto dłońmi (aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło).
Położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć struclę w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową oraz ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem.
Zadanie zaliczone :foxmas:  
spiker radiowy, pisarz — lokalne radio
45 yo — 181 cm
Awatar użytkownika
about
Pisarz, spiker radiowy i wielki fan motywu venitas zarówno w literaturze, jak i sztuce. Powraca do formy po załamaniu nerwowym i odzyskuje kontrolę nad życiem.
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Myre
Przepis: schab ze śliwką.
Spoiler
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: 3 godziny
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 970 gramów schabu

Orientacyjna kaloryczność kcal: 160 w 100 g schabu
Dieta: bezglutenowa

Składniki
1 kg schabu środkowego lub od karku
do 150 g suszonych śliwek np. kalifornijskich
3 ząbki czosnku lub łyżka czosnku w proszku
2 łyżki oleju
pół szklanki wody
przyprawy: łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu zwykłego i tyle samo ziołowego


Wybierz ładny i równy kawałek schabu środkowego lub ewentualnie schabu bliżej karku. Mięso powinno ważyć około jednego kilograma. Schab umyj szybko i sprawnie (nie za długo) w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osusz od razu ręcznikiem papierowym.
Przez środek kawałka schabu utwórz kanał, który wypełnisz suszonymi śliwkami bez pestek. Natnij mięso na środku i powoli przebijaj się na drugi koniec. W razie potrzeby lekko poszerz otwór z obu stron.

Przygotuj sobie przyprawy, którymi obłożysz schab do marnowania. Będą to: pełna łyżka majeranku; jedna płaska łyżeczka soli; po pół łyżeczki czarnego pieprzu oraz pieprzu ziołowego; trzy ząbki czosnku przepuszczone przez praskę lub też łyżka czosnku w proszku.

Otwór zrobiony w mięsie wypełnij całymi suszonymi śliwkami bez pestek. Kawałek schabu (zaraz po faszerowaniu a przed natarciem ziołami) możesz związać dodatkowo w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. Natrzyj schab przyprawami i czosnkiem.
Gotowe do pieczenia mięso zawiń szczelnie w folię. Schab odłóż do lodówki na minimum trzy godziny. Taki schab ze śliwką możesz marynować śmiało nawet do 48 godzin.

W dniu pieczenia zdejmij folię a mięso przełóż do dowolnego naczynia żaroodpornego. Mięso polej od góry dwiema łyżkami oleju.

Do foremki ze schabem wlej pół szklanki wody. Naczynie ze schabem umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Schab piecz tak przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz moc do 160 stopni i piecz mięso przez kolejne 50 minut. W trakcie pieczenia polecam przynajmniej dwa razy polać mięso zebranym na dnie foremki sosem. Najlepsze do tego są pipety do mięs i sosów.

Schab ze śliwką możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po lekkim przestudzeniu odlej rzadki sos do osobnego naczynia

Z odlanego sosu możesz w prosty i szybki sposób zrobić gęsty sos chrzanowy lub musztardowy.

Składniki na sos:
200 ml sosu odlanego z pieczonego mięsa
po łyżeczce mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej
po łyżeczce dowolnej musztardy lub tartego chrzanu

Przestudzony, ale jeszcze lekko ciepły sos odlany po upieczeniu mięsa przelej do małego rondelka. Dodaj łyżeczkę musztardy lub też chrzanu (do wyboru). Przez małe sitko przesyp mieszankę mąk. Cały czas mieszając sos doprowadź go do wrzenia i po chwili wyłącz. Sos pieczeniowy jest już gotowy.

Smacznego!
Zadanie zaliczone :foxmas:  
właściciel sklepu jubilerskiego — Ruby Drops
37 yo — 178 cm
Awatar użytkownika
about
Niedojrzały emocjonalnie narwaniec, który chce cię ustatkować, ale jeszcze niedawno dealował, ćpał, był panem do towarzystwa, paserem i złodziejem. Born and raised in Lorne Bay. Trzeci syn wielodzietnej patologicznej rodziny, zapewne znanej w mieście z tej patologii.
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Kocur
Przepis: trifle (deser brytyjski, który według internetów zawsze jest na australijskim stole świątecznym)
Spoiler
Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 15 cm) :
Krem Custard:
1 litr mleka 3,2%
125 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
8 żółtek
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
Biszkopt:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
3 jajka
Dodatkowo:
pół słoika dżemu malinowego
wino Cream Sherry do nasączenia biszkoptu (hiszpańskie wino wzmocnione, nie mylić z cherry. Można w zamian użyć wina Madera)
Warstwa owocowa:
500 g truskawek
500 g malin
2 łyżki cukru
2 łyżki wina Cream Sherry
Bita śmietana:
350 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:

Krem custard:
1. Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Odstawić.
2. W małej miseczce wymieszać cukier z mąką kukurydzianą.
3. W misie miksera utrzeć na gładką masę żółtka razem z mieszanką cukru i mąki.
4. Do żółtek powoli dolewać po trochu przestudzone mleko, ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły.
5. Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
6. Gotowy sos odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do pojemnika, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki.
Porada: W przypadku, gdy krem się zważy można go uratować poprzez przelanie do zimnego naczynia, zmiksowanie i przecedzenie przez sitko.

Biszkopt:
7. Upiec wg tego przepisu i odstawić do wystygnięcia. Zamiast biszkoptu można użyć biszkoptów ladyfingers.
8. Następnie nasączyć biszkopt winem sherry i posmarować dżemem malinowym.
9. Pokroić na kwadraty i podzielić na 3 porcje.

Warstwa owocowa:
10. Owoce umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
11. Truskawki odszypułkować i pokroić, dodać maliny, sherry, cukier i wymieszać. Podzielić na 3 porcje.
Ja nie mieszałam ze sobą malin i truskawek, tylko zrobiłam oddzielne warstwy: truskawkową i malinową.

Bita śmietana:
12. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawić do lodówki.

Teraz najfajniejszy moment - ułożenie warstw w szklanym naczyniu:
Na dnie naczynia ułożyć kawałki biszkoptu, następnie wyłożyć 1/3 owoców. Owoce pokryć 1/3 kremu custard, na krem wyłożyć 1/3 śmietanki kremówki, powtórzyć czynność 2 razy. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.
Wierzch udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.

(nie umiem w desery, więc przepis wziąłem stąd: http://www.cookierenka.com/2014/07/trad ... elski.html )
Zadanie zaliczone :foxmas:  
Programistka — Freelancerka
26 yo — 175 cm
Awatar użytkownika
about
Oh won't you come with me where the ocean meets the sky,
and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Lama
Rzut kością: klik
Przepis: Zielone Choinki
Składniki
Ciasto:
450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250 g serka mascarpone (zimne)
200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania (zimnej)
4 łyżki cukru pudru
1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować. Jajka ubić wraz z cukrem na kremową masę, a następnie, wciąż ubijając stopniowo wlewać olej. Dorzucić szpinak i wymieszać. Do osobnej miseczki przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dorzucić do masy i wymieszać do połączenia składników. Piec w 180° przez 30-40 minut.
Do miksera wrzucić mocno schłodzone: serek mascarpone i śmietanę razem z cukrem. Miksować aż do ubicia masy na sztywno. Pod koniec ubijania ewentualnie dodać śmietan-fix.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, skroić z góry cienką warstwę i pokruszyć do osobnej miseczki. Resztę pokroić w nieduże trójkąciki. Za pomocą rękawa cukierniczego, każdy trójkącik z osobna dekorujemy kremem i na koniec posypujemy wcześniej pokruszonym na drobno ciastem.
Smacznego!
( zdjęcie poglądowe )

Zadanie zaliczone :foxmas:  
kelnerka — salsa bar and grill
22 yo — 166 cm
Awatar użytkownika
about
Sometimes I wonder, when you sleep are you ever dreaming of me?
Zadanie #23
Gracz biorący udział: panda
Przepis: melomakarona, czyli greckie ciasteczka świąteczne
Spoiler
na ciasto:

0.5kg mąki
łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
0.5 szklanki drobnego cukru
0.5 szklanki oliwy extra virgin
0.5 szklanki świeżo wyciniętego soku pomarańczowego
50ml whisky
starta skórka z pomarańczy

na syrop:

szklanka wody
szklanka cukru
cynamon w proszku
goździki

na posypkę:

szklanka orzechów włoskich
starty cynamon
starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Przygotować syrop, podgrzewając cukier, wodę i przyprawy. Odstawić do ostygnięcia
2. Przygotować posypkę. Orzechy i przyprawy wrzucić do foliowej torebki i rozdrobnić np. wałkiem drewnianym.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
4. Do miski wlać oliwę, whisky, sok pomarańczowy i wsypać cukier. Energicznie mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać makę, sodę, skorkę pomarańczową i wyrobić ciasto. Ciasto pwoinno mieć konsystencję dość zwartą. Jeśli jest za rzadkie, trzeba dosypać mąki.
5. Z gotowego ciasta lepić nieduże kulki, następnie lekko je rozpłaszczyć (kształt mini bułki paryskiej) i układać na blaszce.
6. Każde ciasteczki przygnieść widelcem
7. Piec ok. 20-25 minut.
8. Gdy ciastko lekko zbrązowieją, wyciągnąć blachę i od razu, gorące ciasteczką kąpać w syropie. Bardzo krótko. Następnie zanurzyć w posypce i odlożyć na talerz. (Im bardziej słodkie ciasteczka lubisz, tym dłużej maczaj w syropie. Nie można natomiat przesadzić, gdyż ciasteczka po postu rozpadną się.)
Zadanie zaliczone :foxmas:  
kardiochirurg dziecięcy — cairns hospital
38 yo — 999 cm
Awatar użytkownika
about
Send somebody to me tonight
send somebody bolder
send someone not likely to break
send someone who’s older
send a soldier.
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Sekunda
Przepis: wegańskie brownie z kremem orzechowym z przepisu Jadłonomii
Spoiler
Składniki na dużą prostokątną blachę:
Na ciasto:

2 tabliczki gorzkiej czekolady / 200 g
¾ szklanki oleju kokosowego, dowolnego
¼ szklanki mocnej kawy, zaparzonej

1 szklanka aquafaby / ilość z około 1 puszki ciecierzycy
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 ¼ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki orzechów laskowych

Na orzechowy mus:

⅓ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
¼ szklanki cukru trzcinowego
½ łyżeczki soli morskiej

¾ szklanki masła orzechowego
⅓ szklanki mleka roślinnego

Na polewę:

1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 – 3 łyżki oleju kokosowego lub innego ulubionego
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Czekoladę posiekać i dodać do małego rondelka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
2. W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, cukier oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę.
3. W dużej misce wymieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułą lub łyżką.
4. Na koniec orzechy niedokładnie posiekać. Orzechy dodać do ciasta i ponownie krótko wymieszać, a całość przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut.
5. W tym czasie przygotować orzechowy mus. Do garnka dodać przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną, mleko roślinne, cukier oraz sól i wszystko gotować na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka.
6. Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblendować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera, a następnie dodać masło orzechowe i stopniowo dodając pozostałe mleko wciąż blendować. Tak powstałą masę wylać na upieczone i lekko schłodzone brownie i odłożyć do ponownego przestudzenia.
7. Uff, to już ostatni krok! W rondelku połączyć składniki polewy, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia i wylać na przestudzony mus. Odłożyć do lodówki na 2 – 3 godziny i podawać na świąteczny stół.
Zadanie zaliczone :foxmas:  
you had me at ho ho ho
sekunda
tove, carson
była pogodynka, altualnie dziennikarka — tha cairns post
29 yo — 171 cm
Awatar użytkownika
about
była twarz wieczornej prognozy pogody, którą przerósł dorosły świat, gdy wplątała się w romans ze swoim szefem
Zadanie #23
Gracz biorący udział: Ania
Przepis: był Zoyelf, więc:
Spoiler
paszteciki z soczewicą z jadlonomii

Paszteciki z soczewicą

Czas przygotowania: powyżej godziny
Składniki na 40 - 50 pasztecików:
Ciasto:
1 szklanka i 2 łyżki mleka roślinnego

3 szklanki mąki pszennej tradycyjnej lub orkiszowej
1 paczka suchych drożdży
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju

Farsz:
1 szklanka soczewicy brązowej lub zielonej
4 suszone grzyby, można pominąć
1/2 łyżeczki oleju
sól

1 cebula, duża
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 goździki
1 jałowiec
5 łyżek oleju

2 łyżki sosu sojowego
sól i czarny pieprz
spora szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki roślinnego mleka

Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta: mleko podgrzać w małym rondelku – ma być ciepłe, ale nie gorące. Do naczynia miksera wsypać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól i ciepłe mleko i wyrabiać przez 3 – 4 minuty.
Następnie wlać olej i wyrabiać kolejne 2 – 3 minuty. Kiedy ciasto będzie elastyczne wyjąć z miksera, uformować w kulę, miskę lekko podsypać mąką i włożyć tak uformowane ciasto do miski. Miskę przykryć podwójną warstwą ściereczek kuchennych i zostawić na 1 – 1,5 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Przygotowanie farszu: do rondelka dodać soczewicę, grzyby, olej, sól i wlać tyle wody, żeby przykryła soczewicę na 3 palce. Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez 18 – 20 minut.
W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać wszystkie przyprawy i podsmażać przez 4 – 5 minut do momentu, aż cebula będzie miękka i złota.
Z miękkiej cebulki wyłowić przyprawy, ugotowaną soczewicę odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Do soczewicy dodać cebulkę z olejem, sos sojowy, sól, pieprz oraz sporą szczyptę gałki i wszystko zblendować na gładką masę. Na koniec dodać mleko roślinne i ponownie zblendować. Przełożyć na duży talerz i odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia.
Formowanie pasztecików: po upływie przynajmniej godziny wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać rękami, a następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Podzielić na 3 lub 4 długie pasy szerokie na około 6 – 8 cm.
Na środek każdego pasa nałożyć przygotowany farsz, skleić i obrócić zlepieniem do dołu. Pokroić na małe paszteciki.
Wyrastanie: paszteciki przełożyć na papier do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na przynajmniej 30 minut. Piekarnik ustawić na 180 stopni i pozwolić mu się rozgrzać.
Pieczenie: wyrośnięte paszteciki posmarować mlekiem roślinnym, wsunąć do piekarnika i piec przez około 20 – 25 minut do czasu, aż będą złote. Podawać na ciepło lub na zimno, pyszne z barszczem, zupą grzybową, bigosem albo wigilijną kapustką.
Zadanie zaliczone :foxmas:  
barmanka — moonlight bar
26 yo — 168 cm
Awatar użytkownika
about
Half love, half regret. Dressing up for Polaroids and cigarettes. Socialize, romanticize the life.
Zadanie #23
Gracz biorący udział: callie
Rzut kością: nope, był renifer
Przepis:
SERNIK WIEDEŃSKI
1 kg zmielonego tłustego twarogu
10 jajek
250 g masła
300 g drobnego cukru lub cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub drobno starta skórka z 1 pomarańcz

Składniki na sernik ogrzać w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut (można końcówkami do ubijania) aż nabierze puszystości.

Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Następnie zmiksować z serem, mąką i ekstraktem pomarańczowym lub skórką z pomarańczy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, wymieszać dokładnie, ale niezbyt gwałtownie.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy min. 26 cm posmarować od środka masłem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą wodę (do połowy). Piec przez 1 godzinę i 5 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszelkie nierówności się zniwelują.

Po skończeniu pieczenia sernik zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem. Nie jest konieczne przechowywanie w lodówce.

Zadanie zaliczone :foxmas:  
sex on the beach
-
ODPOWIEDZ