and as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
Samo pobranie materiału nie wiązało się jakimkolwiek dużym dyskomfortem: obaj musieli tylko znieść chwilę grzebania patyczkiem w ustach, a później dostali informację, że poczekają kilka dni na wynik, który przyjdzie pocztą. Val uznał, że lepiej, żeby tak ważne rzeczy nie przybywały na adres motelu, w którym Charlie się teraz zatrzymał, więc zaproponował, żeby podać jego adres z zastrzeżeniem, że nie otworzy koperty bez chłopaka.
- To co? Gdzie chciałbyś się przejść i porozmawiać? Może do parku? Jest tu w okolicy taki ładny, z wodospadem, ruinami jakiegoś zamku... nie wiem, czy nie sztucznymi, ale to nie ma większego znaczenia: i tak jest tam ładnie. Powinny tam być jakieś stoiska z lodami czy kawą, możemy sobie kupić i przysiąść na jakiejś ławeczce albo przejść się alejkami...
Był nieco skrępowany tym spotkaniem i nie do końca wiedział, co powiedzieć, jak się zachowywać. Miał nadzieję, że mu to minie, że zyskają tematy do rozmów i że z żadnej strony pytania nie zostaną odebrane jako narzucanie się czy włażenie z butami w nie swoje sprawy.
Charlie Nielsen
Tym razem na spotkanie z Valentinem postanowił ubrać się nieco normalniej i bardziej przypominać zwykłego obywatela - głównie dlatego, że przecież szli do szpitala, a nie chciał panu policjantowi robić jakichś problemów swoim niekonwencjonalnym stylem, co dość często uskuteczniał. Na szczęście miał w szafie też normalniejsze ubrania, więc z jednego z takich zestawów postanowił skorzystać.
Nie protestował długo gdy Sandoval uznał, że to on zapłaci za badania DNA; zaprotestował raz, mówiąc, że może zapłacić, nie ma żadnego problemu, bo ma z czego, ale Val się uparł, że to on pokryje koszty i widząc stanowczy wzrok mężczyzny postanowił nie kłócić się za bardzo. Trochę zmartwiło go to, że na wyniki będą musieli poczekać przynajmniej kilka dni i że przyjdą one pocztą, ale w sumie był na to trochę przygotowany, bo domyślił się, że w ciągu kilku godzin wyników nie będzie. Zgodził się też z Sandovalem na to, żeby wyniki przyszły na jego adres, bo faktycznie motel może nie był zbyt bezpiecznym miejscem - a już tym bardziej, że policjant zapewnił go, że nie otworzy kopert bez niego.
- Nie znam tych okolic, więc pozwolę się zaprowadzić tam, gdzie uznasz, że będzie dobrze - uśmiechnął się do niego nieco niepewnie. - a fontanny i zamek brzmią interesująco, więc jak dla mnie możemy udać się właśnie tam.
Ruszyli więc spod szpitala w stronę rzeczonego parku, w zależności od odległości od szpitala pieszo lub samochodem Valentine'a. Gdy znaleźli się już na miejscu ruszyli jedną z alejek, a Charlie mimowolnie zaczął wypatrywać budki z lodami, bo gliniarz narobił mu smaka na coś słodkiego, a Nielsen niespecjalnie miał ochotę walczyć z żądzą słodkości. Zwykle tłumaczył to Bastianowi tak, że to dziecko w jego brzuchu ma takie ciągoty, co pozwalało mu jeść więcej - bo za dwóch - i jeść to, co aktualnie mu się uwidziało.
- Wybacz, nie bardzo umiem w small talk - zaśmiał się pod nosem w pewnym momencie, idąc u boku Vala z dłońmi zanurzonymi w kieszeniach. - Dawno przyjechałeś do Lorne Bay? I czemu właściwie tutaj? Coś konkretnie cię przywiodło? Nowa żona, większe pieniądze...? - próbował zagaić rozmowę, mając nadzieję, że Sandoval nie będzie miał nic przeciwko tym pytaniom. Zawsze mógł przecież odmówić odpowiedzi.
Valentine Sandoval
- Parę miesięcy temu - odpowiedział, czując się trochę bardziej rozluźniony dzięki pierwszym słowom chłopaka - Dostałem tu pracę: uznałem, że potrzebuję zmiany, potrzebuję czegoś spokojniejszego, niż w wielkim mieście, trochę wytchnienia... Mam tu kogoś, to prawda, ale poznałem go już po przyjeździe, przypadkiem. Nie przyjechałem za miłością. A ty? Rozumiem, że przyjechałeś niedawno, za kimś, kto zapewne jest twoim ojcem? Czy mieszkałeś tu wcześniej?
Być może Charlie mu to mówił na pierwszym spotkaniu, ale prawdę mówiąc wtedy było tyle emocji i informacji, że Val niewiele z tego zapamiętał poza tym, że chłopak przedstawił się jako jego dziecko i że urodził się jako dziewczyna.
W pewnym momencie zobaczył budkę z lodami, więc automatycznie skręcił w tamtą stronę i zatrzymał się przed ladą, oglądając smaki, jakie były tam do wyboru.
- Jakie chcesz? I ile gałek bierzemy? - zapytał, nie patrząc na chłopaka, tylko stojąc z rękami założonymi za plecy; w ten sposób zresztą szedł przez cały czas.
Charlie Nielsen
Dla niektórych ludzi small talk był dość naturalny - potrafili rozmawiać o pogodzie, o planach na wakacje, o jakichkolwiek innych bzdurach, natomiast dla Charliego było to niemal niewykonalne. Jego mózg nie potrafił prowadzić takich rozmów, więc też nigdy nie wysyłał do znajomych smsów o treści "no hej, co tam?", bo po prostu nie było to w jego stylu i totalnie nie potrafił pierdzielić o niczym. Cieszył się więc, że jakoś udało mu się zagaić rozmowę z ewidentnie zestresowanym i spiętym Valentinem, bo spacer w milczeniu raczej by im w niczym nie posłużył, a tak przynajmniej ze sobą pogadają i dowiedzą się czegoś o swojej potencjalnej rodzinie.
- Go...? - uśmiechnął się szeroko, słysząc słowa mężczyzny o jego przyjeździe tutaj w poszukiwaniu czegoś spokojniejszego i o przypadkowym poznaniu "jego". - Ja też mam chłopaka. Ma na imię Bastian. - zdecydował się wyjawić tą informację, zachęcony wcześniejszym wyznaniem policjanta.
- Tak, w sumie tak, przyjechałem tutaj ze względu na to, że usłyszałem, że prawdopodobnie mieszka tu mój ojciec. - pokiwał głową, przeczesując palcami włosy, bo czuł potrzebę zrobienia czegoś z rękoma. - Pochodzę z canberry i tam mieszkałem przez... no, większość życia właściwie. Miałem siedemnaście lat jak wyprowadziłem się od matki, bo nie była ona... cóż, delikatnie mówiąc, nie była idealną matką. - uznał, że na razie nie chce wchodzić w szczegóły.
Gdy niedługo później zjawili się pod budką z lodami Charlie przesunął wzrokiem po smakach lodów, zastanawiając się nad tym co konkretnie chce zamówić.
- Po dwie gałki...? - spojrzał na Valentine'a, uśmiechając się szeroko i zaraz potem powracając spojrzeniem do oferty. - Dla mnie niech będzie pistacjowy i waniliowy. - rzucił w stronę sprzedawczyni, która odpowiedziała uśmiechem i nałożyła zamówione lody w wafelek, podając go Charliemu, a potem przeniosła wzrok na Vala.
Charlie uznał, że z dalszym ciągiem rozmowy zaczeka odrobinę, bo wolał nie rozmawiać w pobliżu osób trzecich.
Valentine Sandoval
- Bastian? - uśmiechnął się - Ładne imię. On też jest... no, transpłciowy?
W zawahaniu Valentine'a nie chodziło o to, że odczuwa jakąkolwiek niechęć wobec osób trans, tylko z tego, że tak naprawdę pierwszy raz zetknął się z tym tematem, nie był pewien, o co wolno mu pytać, a o co nie i jakie określenia są w porządku, a jakie nie. Słowo "transpłciowy" ciężko mu przechodziło przez gardło ze względu na niepewność na tym gruncie i niewiedzę, czy takie osoby nie czują się źle z tym określeniem, używanym w rozmowie.
Zauważył, że Charlie nie chce opowiadać o matce, ale wyraźnie było mu ciężko ze wspomnieniami z dzieciństwa. Musiał nie mieć łatwego życia - może ze względu na swoją transpłciowość...? Może matka go nie akceptowała takim, jaki jest...? A może po prostu miała irytujące cechy, z którymi trudno było wytrzymać, może byłaby ciężka niezależnie od tożsamości płciowej swojego dziecka. Tak czy inaczej - Val był ciekawy życia swojego (prawdopodobnie) syna.
- Opowiesz mi o tym kiedyś? - zapytał, nie zamierzając jednak naciskać, żeby to było teraz.
Kiwnął głową z uśmiechem, zgadzając się na dwie gałki, zamówił sobie miętę z czekoladą i słony karmel, zapłacił i popłynął z Charliem dalej ścieżką. Spod jego rękawa, gdy jadł loda, wysunęła mu się czarno-czerwona bransoletka ze sznurków, w które wplecione były koraliki. Trzy z nich wyglądały jak wyrzeźbione ze zwykłych kamieni lezących na drodze: były szarawe, z kolorowymi żyłkami, uformowane w coś, co przypominało kształtem wilka i dwa skrzydła po jego bokach. Nie wyglądały one, jakby były gdziekolwiek kupione - raczej, jakby ktoś, kto robił tę bransoletkę, znalazł kamyki i sam je uformował za pomocą jakichś narzędzi. Faktycznie tak zresztą było: Val kiedyś wpadł na pomysł hobby w postaci robienia bransoletek z makramy i jednocześnie rzeźbienia w kamieniu. Nie był w tym drugim doskonały, ale kilka kamyczków udało mu się wyrzeźbić w taki sposób, żeby było przynajmniej widać, co autor miał na myśli. Nie zarzucił tego hobby zupełnie i czasem do niego wracał, gdy znów przychodziła mu na to ochota, a w mieszkaniu miał specjalne pudło z różnymi kolorowymi sznurkami, koralikami i narzędziami do rzeźbienia.
- Mój... hm... nie wiem, czy powinienem nazwać go "chłopakiem", biorąc pod uwagę nasz podeszły wiek, ale mój partner ma na imię Arthur i jest tutejszym księgarzem - powiedział, nie zwróciwszy uwagi na bransoletkę. Na jego twarzy jednak pojawił się lekki uśmiech, a oczy mu pojaśniały, gdy wspomniał o Fellu i natychmiast zobaczył oczami wyobraźni jego ciepły uśmiech - A Bastian przyjechał tu z tobą, czy czeka na ciebie w Canberry?
Charlie Nielsen