Australijska kuchnia
: 02 lip 2021, 15:13
Kuchnia
popularne potrawy
państwo wielokulturowe
Australia jest Jednak Australia posiada również przysmaki, które są charakterystyczne wyłącznie dla tego kraju i są to między innymi:
Damper
Damper jest australijskim chlebem, do którego upieczenia nie używa się drożdży. Składnikami chleba Damper jest mąka, sól, woda oraz mleko. Robili je pasterze, którzy podróżowali przez dzikie regiony Australii, a więc ich tobołki musiały być lekkie i zawierać tylko najpotrzebniejszy prowiant.ciasteczka lamingtons
Najpopularniejszym australijskim deserem są ciasteczka lamingtons. Są to ciasteczka kokosowo-czekoladowe. Jest wiele historii dotyczących powstania lamingtons. Jednak jedna z nich mówi, że żona gubernatora stanu Queensland - Lorda Charlesa Wallace’a Lamingtona, wrzuciła upuściła biszkopt do polewy czekoladowej, a następnie posypała go kokosem. 21 lipca to dzień ciastek lamingtons. Anzac
Istnieją również ciasteczka Anzac, które sporządza się z płatków owsianych, kokosa i syropu na bazie cukru. Ich historia pochodzi z czasów I wojny światowej. Zostały stworzone w taki sposób, by przebyć długą podróż do Europy, gdzie walczyli australijscy żołnierze. beza Pavlova
Kolejnym popularnym deserem jest beza Pavlova. Została stworzona w Perth w czasach dwudziestolecia międzywojennego, by złożyć cześć rosyjskiej primabalerinie Annie Pawłowej. Bezę Pavlovą przygotował szef kuchni hotelu Esplanade, ktory został poproszony o zrobienie “czegoś lekkiego”. Bez jest deserem lekkim, ponieważ składa się przede wszystkim z ubitych białek jaj. Kuchnia Aborygenów
Rdzenni mieszkańcy Australii swoje jedzenie pozyskiwali dzięki łowiectwu czy zbieractwu. Stworzyli i poznali wiele metod, dzięki którym udawało im się zdobyć, a także przyrządzić pożywienie, ponieważ prowadzili koczowniczy tryb życia. W australijskim slangu istnieją słowa, które określają pokarm, który pochodził z dzikich terenów.bush tucker food
Mianem bush tucker food nazywa się między innymi wszelkie zioła, owoce, korzenie, nasiona oraz liście roślin. Polowali również na mięso zwierząt, takich jak: kangury, węże, jaszczurki, strusie czy ptactwo. A także posilali się białkiem insektów. Charakterystyczne dla Aborygenów przysmaki to również: serca palmowe, owoce quandong, bush tomatoes, mirt cytrynowy, nasiona akacji, samphire, liście oraz olej z eukaliptusa, orzechy makadamia, kasztany wodne, nektar z kwiatów banksji.