about
Oh won't you come with me where the ocean meets the sky
And as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
And as the clouds roll by we'll sing the song of the sea
Kuchnia
popularne potrawy
państwo wielokulturowe
Australia jest Jednak Australia posiada również przysmaki, które są charakterystyczne wyłącznie dla tego kraju i są to między innymi:
Damper
Damper jest australijskim chlebem, do którego upieczenia nie używa się drożdży. Składnikami chleba Damper jest mąka, sól, woda oraz mleko. Robili je pasterze, którzy podróżowali przez dzikie regiony Australii, a więc ich tobołki musiały być lekkie i zawierać tylko najpotrzebniejszy prowiant.ciasteczka lamingtons
Najpopularniejszym australijskim deserem są ciasteczka lamingtons. Są to ciasteczka kokosowo-czekoladowe. Jest wiele historii dotyczących powstania lamingtons. Jednak jedna z nich mówi, że żona gubernatora stanu Queensland - Lorda Charlesa Wallace’a Lamingtona, wrzuciła upuściła biszkopt do polewy czekoladowej, a następnie posypała go kokosem. 21 lipca to dzień ciastek lamingtons. Anzac
Istnieją również ciasteczka Anzac, które sporządza się z płatków owsianych, kokosa i syropu na bazie cukru. Ich historia pochodzi z czasów I wojny światowej. Zostały stworzone w taki sposób, by przebyć długą podróż do Europy, gdzie walczyli australijscy żołnierze. beza Pavlova
Kolejnym popularnym deserem jest beza Pavlova. Została stworzona w Perth w czasach dwudziestolecia międzywojennego, by złożyć cześć rosyjskiej primabalerinie Annie Pawłowej. Bezę Pavlovą przygotował szef kuchni hotelu Esplanade, ktory został poproszony o zrobienie “czegoś lekkiego”. Bez jest deserem lekkim, ponieważ składa się przede wszystkim z ubitych białek jaj. Kuchnia Aborygenów
Rdzenni mieszkańcy Australii swoje jedzenie pozyskiwali dzięki łowiectwu czy zbieractwu. Stworzyli i poznali wiele metod, dzięki którym udawało im się zdobyć, a także przyrządzić pożywienie, ponieważ prowadzili koczowniczy tryb życia. W australijskim slangu istnieją słowa, które określają pokarm, który pochodził z dzikich terenów.bush tucker food
Mianem bush tucker food nazywa się między innymi wszelkie zioła, owoce, korzenie, nasiona oraz liście roślin. Polowali również na mięso zwierząt, takich jak: kangury, węże, jaszczurki, strusie czy ptactwo. A także posilali się białkiem insektów. Charakterystyczne dla Aborygenów przysmaki to również: serca palmowe, owoce quandong, bush tomatoes, mirt cytrynowy, nasiona akacji, samphire, liście oraz olej z eukaliptusa, orzechy makadamia, kasztany wodne, nektar z kwiatów banksji.